på Cornells nya konstbibliotek sätter boken standarden

Mui Ho Fine Arts Library vid Cornell University öppnade i slutet av augusti. Dess staplar har en mångsidig samling som spänner över konst, arkitektur och fotografi. Courtesy bisexual Lukas Schaller

till skillnad från de senaste universitetsbibliotek som bygger på frånvaron av fysiska böcker, Cornell University nya konst-och arkitekturbibliotek är en old-school print palace.

här sätter trycksaker standarden. ”Allt är skalat till boken”, förklarade arkitekten Wolfgang Tschapeller. ”Som människa är du inte huvudpersonen, du är gäst mellan böckerna.”

den nya fit-out, officiellt Mui Ho Fine Arts Library, gestated i fem år på Tschapellers eponymous Wien-firma innan den mjuka öppningen i början av augusti. Inuti antyder den uttrycksfulla 27 000 kvadratmeter stora strukturen det intensiva arbetet som lyfte en mycket modifierad 1911 stål-och murverk neoklassisk byggnad in i det 21: a århundradet. Medan utsidan är en spiffier-version av sitt gamla jag, är interiören dramatiskt omkonfigurerad. Dess mest framträdande funktion är hyllorna på bottenvåningen, där över 100 000 volymer verkar flyta midair över förskjutna bikakstål mezzaniner.

för att rymma alla dessa böcker (som numrerar mindre än hälften av den totala samlingen), tschapeller, liksom New York City–baserad arkitekt-of-record STV, befäst det ursprungliga tvärbalkskelettet för att hålla de tre våningarna i staplar. Konfigurationen bjuder in tydliga vyer över bottenvåningen som endast avbryts av känsliga stålkablar och kolumner. Från de flesta vinklar, staplarna bob något bort från klimatskalet, en graciös massing accentueras på alla sidor av rader av platta glas välvda fönster. Naturligt ljus maximeras, även på gråa dagar.

Tschapeller, en Cornell alumn, vet liksom vem som helst hur avgörande solljus är under dystra upstate vintrar. Här kommer emellertid den inre transparensen med en stor avvägning. De generösa siktlinjerna över byggnaden gör det enkelt att se igenom nivåerna—en funktion som presenterar en blygsamhetsutmaning för klädsel (och dubbla problem för dem i höga klackar).

designad av Wolfgang Tschapeller infördes det nya biblioteket i Rand Hall, en neoklassisk byggnad från 1911 på campus. De fribärande vingarna i Milstein Hall, som innehåller arkitekturstudiorna, kan skymtas i bakgrunden. Med tillstånd av artighet av Lukas Schaller

arkitekten, som för närvarande är ordförande för Institutet för konst och arkitektur vid Konsthögskolan i Wien, noterade att det fanns en robust diskussion kring mezzaninmaterialen, särskilt golvet. I slutändan valde teamet specialtillverkade stålgaller från Polens Progress Architektura med luckor som var tillräckligt stora för att luft skulle cirkulera i huvudhöljet (mer solida golv med liknande attribut visade sig vara för dyra). Det super genomskinliga materialet, tschapeller sa, utmanar tanken på golvet som de flesta stabila elementen i arkitekturen. När jag berättade för honom att jag kunde se klart upp i staplarna på andra studenter, han uppmanade besökarna att respektera varandra—ingen krypande tillåtet.

detta är emellertid omöjligt, även för den mest samvetsgranna besökaren. Vid de enskilda skrivborden vinkelrätt mot staplarna, till exempel, ger en snabb blick upp en panoramautsikt genom nivåerna och upp till taket. På multistory mezzanine trappor, som inte kurva silkily som de gjorde i byggnadens koncept renderingar, det finns en viss avskildhet tack vare mer solid golv. Annat, beskyddare är i full vy när de bläddrar.

flera kvinnor som jag pratade med för den här artikeln har märkt rymdens upskirt-potential och justerar deras biblioteksanvändning i enlighet därmed. ”Att veta att jag måste tänka på vad jag har på mig när jag går in i biblioteket är avskräckande för mig. Vad tänkte Cornell på?”sa Nicole Nomura, en andraårig doktorand i landskapsarkitektur och stadsplanering. Nomura hade på sig en klänning den första dagen hon besökte, och kände sig inte bekväm att kliva upp i staplarna.

tschapeller bekräftade att det inte finns något sätt att lägga till opacitet i gallren—det skulle störa kraftigt med ventilationen. ”Täckningar ovanpå gallret skulle bokstavligen förstöra projektet”, utarbetade han i ett e-postmeddelande. Med hänvisning till bibliotekets öppenhet betonade arkitekten att ” rymdflödet och luftflödet är väsentliga för projektet.”

ett nytt 8300 kvadratmeter tillverkningslaboratorium finns på bottenvåningen i Rand Hall. Courtesy STV; fotografi av Chris Cooper

vinter kan göra denna porositet till en smutsig fara. Slushy stövlar måste grundligt de-crudded innan de går in för att undvika att sprida skräp på andra kunder (eller värre, de dyra monografierna). Även här betonade Tschapeller att ta hand om utrymmet—det borde vara sunt förnuft att göra dina smutsiga skor mindre grova innan du går in i en byggnad på 21,6 miljoner dollar. Det är troligt att studenter, åtminstone de i arkitekturen, inte kommer direkt från utsidan, eftersom studienivån i OMA: s Milstein Hall (Institutionen för Arkitekturbyggnad) stansar in i biblioteket. Alla andra kommer in i byggnaden från en sidodörr precis inuti den ursprungliga bottenvåningen, som nu är inhägnad av hissar och badrum. Denna mini-lobby erbjuder en direkt väg in i 8,300-kvadratfot fabrication lab, där framtida designers 3D-tryckmodeller och svetsstål.

även om arkitekturstudenter har gott om arbetsytor, budgetbegränsningar och zonproblem dödade programmering vilket skulle ha gett ytterligare fördelar för dem som gör konst och planerar Cornell. Ursprungliga planer krävde carrels och bokskåp, vilket skulle ha gjort det möjligt för åtminstone några av College of Art, Architecture och Planning 700 plus studenter att lagra tryckt material på plats. Resterna av det systemet koncentreras till ett seminarierum vars västra fönster ramar Sibley Hall, 1870-talets andra Imperiumbyggnad som rymmer högskolans klassrum och administrativa kontor och som ansluter till det nya biblioteket via Milstein. En fräck metallisk vind för Mui Ho som skulle ha skickat ytterligare våningar med böcker som skyhöga himlen nixades också. Kanske var det inte en dålig sak: I utbyte mot färre böcker fick eleverna ett nästan 1400 kvadratmeter takdäck som är riggat för stora installationer och ockuperbara strukturer (det området förenas av en mindre uteservering på tredje våningen).

till tschapeller, library reading room, fabrication lab och Milstein studios förkroppsligar tillsammans tre väsentliga komponenter i arkitekturutbildning: design, doing och reading. Det nya biblioteket förenar dessa metoder vackert, om ojämnt.

Audrey Wachs är journalist och nuvarande doktorand i stads-och regionplanering vid Cornell.

  • från de flesta vinklar, staplarna inuti den nya Mui Ho Fine Arts Library bob något bort från klimatskalet, en graciös massa accentueras på alla sidor av rader av platta glas välvda fönster.
    med tillstånd av oskäliga Lukas Schaller

  • bibliotekets mest framträdande funktion är hyllorna på bottenvåningen, där över 100 000 volymer verkar flyta midair över förskjutna bikakstålmezzaniner. Tschapeller befäste det ursprungliga tvärbalkskelettet för att hålla de tre våningarna i staplar.
    med tillstånd av oskäliga Lukas Schaller

  • på bottenvåningen finns 15 semiprivate studie carrels och ett datorområde.
    Courtesy STV; fotografi av Chris Cooper

  • en fräck metallisk vind för biblioteket som skulle ha skickat ytterligare våningar med böcker som skyhöga himlen nixades. Istället fick eleverna ett nästan 1400 kvadratmeter takdäck som är riggat för stora installationer och ockupierbara strukturer.
    med tillstånd av oskäliga Lukas Schaller

du kan också njuta av ”bigs Kistefos Museum sätter en ”Twist” på konventionella konstgallerier.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.