la Cornell’ s New Fine Arts Library, cartea stabilește standardul

Biblioteca de Arte Plastice Mui Ho de la Universitatea Cornell a fost deschisă la sfârșitul lunii August. Stivele sale dețin o colecție diversă care acoperă arta, arhitectura și fotografia. Prin amabilitatea lui Lukas Schaller

spre deosebire de bibliotecile universitare recente, care se bazează pe absența cărților fizice, Noua bibliotecă de artă și arhitectură a Universității Cornell este un palat tipărit de școală veche.

aici, materialele tipărite stabilesc standardul. „Totul este scalat la carte”, a explicat arhitectul Wolfgang Tschapeller. „Ca om, nu ești personajul principal, ești un oaspete între cărți.”

Noua amenajare, Oficial Biblioteca de Arte Frumoase Mui Ho, a fost gestată timp de cinci ani la firma omonimă din Viena a lui Tschapeller, înainte de deschiderea sa ușoară la începutul lunii August. În interior, structura expresivă de 27.000 de metri pătrați indică munca intensă care a ridicat o clădire neoclasică mult modificată din oțel și zidărie din 1911 în secolul 21. În timp ce exteriorul este o versiune spiffier a sinelui său vechi, interiorul este reconfigurat dramatic. Caracteristica sa cea mai proeminentă sunt rafturile de la etajul principal, unde peste 100.000 de volume par să plutească în aer peste mezanine din oțel fagure eșalonate.

pentru a găzdui toate acele cărți (care numără mai puțin de jumătate din colecția totală), Tschapeller, precum și arhitectul–record STV din New York, au fortificat scheletul original al fasciculului transversal pentru a ține cele trei etaje ale stivelor. Configurația invită vederi clare la etajul principal, care sunt întrerupte doar de cabluri și coloane delicate din oțel. Din cele mai multe unghiuri, stivele se îndepărtează ușor de plicul clădirii, o masă grațioasă accentuată pe toate părțile de rânduri de ferestre arcuite din sticlă. Lumina naturală este maximizată, chiar și în zilele gri.

Tschapeller, un absolvent al Cornell, știe la fel de bine ca oricine cât de crucială este lumina soarelui în timpul iernilor sumbre din nordul statului. Aici, însă, transparența interioară vine cu un compromis major. Liniile de vedere generoase din întreaga clădire facilitează vizualizarea prin niveluri-o caracteristică care prezintă o provocare de modestie pentru patronii care poartă îmbrăcăminte (și probleme duble pentru cei cu tocuri înalte).

proiectată de Wolfgang Tschapeller, Noua bibliotecă a fost introdusă în Rand Hall, o clădire neoclasică din oțel și zidărie din 1911 din campus. Aripile în consolă ale sălii Milstein, care conțin studiourile de arhitectură, pot fi văzute în fundal. Prin amabilitatea lui Lukas Schaller

arhitectul, care conduce în prezent Institutul de artă și arhitectură de la Academia de Arte Frumoase din Viena, a remarcat că a existat o discuție robustă în jurul materialelor mezanin, în special a pardoselii. În cele din urmă, echipa a ales grătare de oțel special fabricate de la progress Architektura din Polonia, cu goluri suficient de mari pentru a permite aerului să circule în incinta principală (podele mai solide cu atribute similare s-au dovedit prea scumpe). Materialul super transparent, a spus Tschapeller, contestă ideea podelei ca elemente cele mai stabile în arhitectură. Când I—am spus că am putut vedea clar în stive la alți studenți, el a cerut vizitatorilor să respecte reciproc-nu târâtor permis.

acest lucru este însă imposibil, chiar și pentru cel mai conștiincios vizitator. La birourile individuale perpendiculare pe stive, de exemplu, o privire rapidă în sus oferă o vedere panoramică prin niveluri și până la tavan. Pe scările mezanin cu mai multe etaje, care nu se curbează mătăsos așa cum au făcut-o în tencuielile conceptului clădirii, există o anumită intimitate datorită pardoselilor mai solide. În caz contrar, patronii sunt la vedere completă în timp ce navighează.

mai multe femei cu care am vorbit pentru acest articol au observat potențialul upskirt al spațiului și își ajustează utilizarea bibliotecii în consecință. „Știind că trebuie să mă gândesc la ceea ce port în timp ce intru în bibliotecă, mă deranjează. La ce se gândea Cornell?”a spus Nicole Nomura, studentă absolventă în anul doi în arhitectură peisagistică și Urbanism. Nomura purta o rochie în prima zi în care a vizitat-o și nu s-a simțit confortabil să urce în stive.

Tschapeller a confirmat că nu există nicio modalitate de a adăuga opacitate la grătare—ar interfera puternic cu ventilația. „Acoperirile deasupra grătarului ar distruge literalmente proiectul”, a explicat el într-un e-mail. Făcând aluzie la deschiderea bibliotecii, arhitectul a subliniat că ” fluxul de spațiu și fluxul de aer sunt esențiale pentru proiect.”

un nou laborator de fabricare de 8.300 de metri pătrați poate fi găsit la parterul Rand Hall. Prin amabilitatea STV; fotografie de Chris Cooper

iarna ar putea transforma această porozitate într-un pericol murdar. Cizmele Slushy vor trebui să fie bine dezumflate înainte de a intra pentru a evita răspândirea resturilor pe alți patroni (sau mai rău, monografiile scumpe). Și aici, Tschapeller a subliniat că are grijă de spațiu—ar trebui să fie de bun simț să-ți faci pantofii murdari mai puțin brut înainte de a intra într-o clădire de 21,6 milioane de dolari. Este probabil totuși că studenții, cel puțin cei din arhitectură, nu vor veni direct din exterior, deoarece nivelul de studio al sălii Milstein a OMA (clădirea Departamentului de arhitectură) pătrunde în bibliotecă. Toți ceilalți intră în clădire dintr-o ușă laterală chiar în interiorul intrării originale de la parter, care este acum înconjurată de lifturi și băi. Acest mini-lobby oferă o cale directă în laboratorul de fabricație de 8.300 de metri pătrați, unde viitorii designeri imprimă modele 3D și sudează oțelul.

deși studenții la arhitectură au o mulțime de spații de lucru, constrângerile bugetare și problemele de zonare au ucis programarea, ceea ce ar fi oferit beneficii suplimentare celor care fac artă și planifică Cornell. Planurile originale prevedeau căruțe și dulapuri de carte, ceea ce ar fi permis cel puțin unora dintre cei peste 700 de studenți ai Colegiului de artă, arhitectură și planificare să stocheze materiale tipărite la fața locului. Rămășițele acestei scheme sunt concentrate într-o sală de seminarii a cărei ferestre occidentale încadrează Sibley Hall, clădirea Second Empire din anii 1870, care găzduiește sălile de clasă și birourile administrative ale colegiului și care se conectează la noua bibliotecă prin Milstein. Un pod metalic obraznic pentru Mui Ho, care ar fi trimis etaje suplimentare de cărți în creștere spre cer, a fost, de asemenea, nixed. Poate că acest lucru nu a fost un lucru rău: În schimbul mai puține cărți, studenții au primit o punte de acoperiș de aproape 1.400 de metri pătrați, care este amenajată pentru instalații mari și structuri ocupabile (acea zonă este alăturată de o terasă în aer liber mai mică la etajul al treilea).

pentru Tschapeller, sala de lectură a Bibliotecii, laboratorul de fabricare și studiourile Milstein întruchipează împreună trei componente esențiale ale Educației arhitecturale: proiectarea, realizarea și citirea. Noua bibliotecă unifică aceste practici frumos, dacă este inegal.

Audrey Wachs este un jurnalist și student absolvent curent în oraș și planificare regională la Cornell.

  • din cele mai multe unghiuri, stivele din interiorul noii biblioteci de Arte Plastice Mui Ho se îndepărtează ușor de plicul clădirii, o masă grațioasă accentuată pe toate părțile de rânduri de ferestre arcuite din sticlă.
    prin amabilitatea lui Lukas Schaller

  • cea mai proeminentă caracteristică a bibliotecii sunt rafturile de la etajul principal, unde peste 100.000 de volume par să plutească în aer peste mezanine din oțel fagure eșalonate. Tschapeller a fortificat scheletul original cu grinzi încrucișate pentru a ține cele trei etaje ale stivelor.
    prin amabilitatea lui Lukas Schaller

  • la parter sunt 15 căruțe de studiu semiprivate și o zonă de calcul.
    curtoazie STV; fotografie de Chris Cooper

  • o mansardă metalică obraznică pentru bibliotecă, care ar fi trimis etaje suplimentare de cărți care se ridicau Spre Cer, a fost nixată. În schimb, studenții au primit o punte de acoperiș de aproape 1.400 de metri pătrați, care este amenajată pentru instalații mari și structuri ocupabile.
    prin amabilitatea lui Lukas Schaller

s-ar putea bucura, de asemenea, „Muzeul KISTEFOS BIG pune o „poftă de mâncare” pe galerii de artă convenționale.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.