w Cornell’ s New Fine Arts Library Książka wyznacza standardy

pod koniec sierpnia otwarto Mui Ho Fine Arts Library na Cornell University. Jego stosy zawierają zróżnicowaną kolekcję obejmującą sztukę, architekturę i fotografię. Dzięki uprzejmości © Lukas Schaller

w przeciwieństwie do niedawnych bibliotek uniwersyteckich, które zakładają brak fizycznych książek, Nowa biblioteka sztuki i Architektury Uniwersytetu Cornell jest oldskulowym Pałacem drukowanym.

tutaj druk wyznacza standardy. „Wszystko jest skalowane do książki” – wyjaśnił Architekt Wolfgang Tschapeller. „Jako człowiek nie jesteś głównym bohaterem, jesteś gościem między książkami.”

nowy fit-out, oficjalnie Mui Ho Fine Arts Library, przez pięć lat pracował w tytułowej Wiedeńskiej firmie Tschapeller przed jej miękkim otwarciem na początku sierpnia. Wewnątrz, ekspresyjna konstrukcja o powierzchni 27 000 stóp kwadratowych wskazuje na intensywne prace, które przeniosły znacznie zmodyfikowany budynek z 1911 r. w stylu neoklasycystycznym do XXI wieku. Podczas gdy na zewnątrz jest spiffier Wersja jego stare ja, wnętrze jest dramatycznie rekonfigurowany. Jego najważniejszą cechą są półki na głównym piętrze, gdzie ponad 100 000 woluminów wydaje się unosić w powietrzu po rozłożonych antresolach ze stali o strukturze plastra miodu.

aby pomieścić wszystkie te książki (które liczą mniej niż połowę całkowitej kolekcji), Tschapeller, a także nowojorski architekt–of-record STV, ufortyfikowali oryginalny szkielet belki poprzecznej, aby pomieścić trzy piętra stosów. Konfiguracja zachęca do wyraźnych widoków na głównym piętrze, które są przerywane tylko delikatnymi stalowymi okablowaniami i kolumnami. Z większości kątów stosy nieco oddalają się od koperty budynku, z wdzięcznym masowaniem podkreślonym ze wszystkich stron rzędami szklanych łukowych okien. Naturalne światło jest maksymalizowane, nawet w szare dni.

Tschapeller, absolwent Cornell, dobrze wie, jak ważne jest światło słoneczne podczas ponurych północnych zim. Tutaj jednak przejrzystość wnętrza wiąże się z dużym kompromisem. Hojne linie widokowe w całym budynku ułatwiają oglądanie poziomów—cecha, która stanowi skromne wyzwanie dla ubranych klientów (i podwójne kłopoty dla osób na wysokich obcasach).

zaprojektowany przez Wolfganga Tschapellera, Nowa biblioteka została wstawiona do rand Hall, 1911 stalowo-murowany neoklasycystyczny budynek na kampusie. W tle widać wspornikowe skrzydła Milstein Hall, mieszczące pracownie architektoniczne. Dzięki uprzejmości © Lukas Schaller

architekt, który obecnie przewodniczy Instytutowi Sztuki i Architektury Akademii Sztuk Pięknych w Wiedniu, zauważył, że wokół materiałów na antresoli, a zwłaszcza podłóg, toczy się intensywna dyskusja. Ostatecznie zespół wybrał specjalnie wykonane kraty stalowe z polskiej architektury Progress z szczelinami na tyle dużymi, aby umożliwić cyrkulację powietrza w głównej obudowie (bardziej solidna Podłoga o podobnych właściwościach okazała się zbyt kosztowna). Super przezroczysty materiał, jak powiedział Tschapeller, podważa ideę podłogi jako najbardziej stabilnych elementów w architekturze. Kiedy powiedziałem mu, że mogę zobaczyć jasne do stosów u innych studentów, namawiał gości do szacunku dla siebie-nie wolno pełzać.

jest to jednak niemożliwe, nawet dla najbardziej sumiennego gościa. Na przykład przy pojedynczych biurkach prostopadłych do stosów, szybkie spojrzenie w górę zapewnia panoramiczny widok przez poziomy i aż do sufitu. Na wielopiętrowych schodach na antresoli, które nie krzywią się jedwabiście, jak w renderingu koncepcyjnym budynku, jest trochę prywatności dzięki solidniejszej podłodze. W przeciwnym razie patroni są w pełnym widoku podczas przeglądania.

wiele kobiet, z którymi rozmawiałem w tym artykule, zauważyło potencjał upskirt i odpowiednio dostosowują wykorzystanie biblioteki. „Świadomość, że muszę myśleć o tym, co mam na sobie, gdy wchodzę do biblioteki, jest dla mnie odpychająca. O czym myślał Cornell?”powiedziała Nicole Nomura, studentka drugiego roku architektury krajobrazu i Urbanistyki. Nomura pierwszego dnia wizyty miała na sobie sukienkę i nie czuła się komfortowo wchodząc na stosy.

tschapeller potwierdził, że nie ma sposobu na dodanie nieprzezroczystości do kratek-mogłoby to mocno zakłócać wentylację. „Pokrycia na wierzchu kraty dosłownie zniszczyłyby projekt” – wyjaśnił w e-mailu. Nawiązując do otwartości biblioteki, architekt podkreślił, że ” przepływ przestrzeni i przepływ powietrza są niezbędne dla projektu.”

nowe laboratorium produkcyjne o powierzchni 8300 stóp kwadratowych znajduje się na parterze Rand Hall. Dzięki uprzejmości STV; Fotografia Chrisa Coopera

zima może zmienić tę porowatość w brudne zagrożenie. Slushy buty będą musiały być dokładnie usunięte przed wejściem, aby uniknąć rozrzucania gruzu na innych patronów (lub co gorsza, drogie monografie). Również tutaj tschapeller podkreślił dbanie o przestrzeń-powinno być zdrowym rozsądkiem, aby twoje brudne buty były mniej brutto przed wejściem do budynku za 21,6 miliona dolarów. Jest jednak prawdopodobne, że studenci, przynajmniej ci z architektury, nie przyjdą prosto z zewnątrz, ponieważ poziom studia Milstein Hall (budynek Wydziału Architektury) wbija się do biblioteki. Wszyscy inni wchodzą do budynku bocznymi drzwiami wewnątrz pierwotnego wejścia na parterze, które jest teraz osłonięte windami i łazienkami. Ten mini-hol oferuje bezpośrednią ścieżkę do laboratorium produkcyjnego o powierzchni 8300 stóp kwadratowych, w którym przyszli projektanci drukują modele 3D i spawają stal.

chociaż studenci architektury mają dużo miejsca do pracy, ograniczenia budżetowe i problemy z zagospodarowaniem przestrzennym zabiły programowanie, co przyniosłoby dodatkowe korzyści tym, którzy zajmują się sztuką i planowaniem. Oryginalne plany wymagały schowków i schowków na książki, Co pozwoliłoby co najmniej niektórym studentom College of Art, Architecture i Planning na przechowywanie drukowanych materiałów na miejscu. Pozostałości tego programu koncentrują się w sali seminaryjnej, której Zachodnie okna ramują Sibley Hall, 1870s drugi budynek Imperium, który mieści sale lekcyjne i biura administracyjne kolegium i który łączy się z nową biblioteką przez Milstein. Bezczelny metaliczny strych dla Mui Ho, który wysyłałby dodatkowe piętra książek szybujących w niebo, również został zniszczony. Może to nie było złe.: W zamian za mniej książek, studenci otrzymali prawie 1,400-metrowy taras na dachu, który jest przystosowany do dużych instalacji i struktur zajmowanych (obszar ten jest połączony z mniejszym tarasem zewnętrznym na trzecim piętrze).

do tschapeller, czytelnia biblioteki, laboratorium fabrykacji i Milstein studios razem ucieleśniają trzy podstawowe elementy edukacji architektonicznej: projektowanie, Robienie i czytanie. Nowa biblioteka pięknie, jeśli nierównomiernie łączy te praktyki.

Audrey Wachs jest dziennikarką i obecnie studiuje planowanie miast i regionów w Cornell.

  • z większości kątów, stosy wewnątrz nowej biblioteki Sztuk Pięknych Mui Ho bob nieco od koperty budynku, wdzięku masy akcentowane ze wszystkich stron przez rzędy płyt szklanych łukowych okien.
    dzięki uprzejmości © Lukas Schaller

  • najważniejszą cechą biblioteki są półki na głównym piętrze, gdzie ponad 100 000 woluminów wydaje się unosić w powietrzu po rozłożonych antresolach ze stali o strukturze plastra miodu. Tschapeller ufortyfikował oryginalny szkielet belek poprzecznych, aby pomieścić trzy piętra stosów.
    dzięki uprzejmości © Lukas Schaller

  • na parterze znajduje się 15 semiprywatnych kabin studyjnych i część obliczeniowa.
    dzięki uprzejmości STV; fot. Chris Cooper

  • bezczelny metaliczny strych dla biblioteki, który wysyłałby dodatkowe piętra książek szybujących w niebo, został zniszczony. Zamiast tego studenci otrzymali prawie 1400-metrowy dach, który jest przystosowany do dużych instalacji i możliwych do zamieszkania konstrukcji.
    dzięki uprzejmości © Lukas Schaller

Możesz również cieszyć się ” BIG 'S Kistefos Museum stawia „Twist” na konwencjonalnych galeriach sztuki.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.