CAE mianuje Daniela Gelstona na stanowisko przewodniczącego Grupy ds. obrony i bezpieczeństwa

Informacja prasowa CAE | sierpień 10, 2020

szacowany czas czytania 2 minuty, 33 sekundy.

24, 2020. Będzie miał siedzibę w Waszyngtonie. i będzie następcą Heidi Wood, wiceprezesa wykonawczego CAE, Business Development and Growth Initiatives, który pełnił również funkcję tymczasowego prezesa Grupy.

przed dołączeniem do CAE, Gelston, na zdjęciu, pełnił funkcję prezesa sektora szerokopasmowych systemów komunikacyjnych L3Harris Technologies I prezesa Communication Systems-West division. CAE Photo

„jest mi niezmiernie miło powitać dana Gelstona w zespole zarządzającym CAE, jako nowego przewodniczącego Grupy ds. obrony i bezpieczeństwa. Jest sprawdzonym liderem z ponad 20-letnim doświadczeniem w USA. wojsko, społeczność wywiadowcza i globalny przemysł obronny ” – powiedział Marc Parent, prezes i dyrektor generalny CAE. „Energia dana i jego solidne doświadczenie jako lidera zorientowanego na wzrost będą nieocenione w napędzaniu rozwoju naszej działalności obronnej w naszych podstawowych działaniach i rozszerzaniu się na szereg powiązanych powiązań, które dobrze pasują do naszych mocnych stron biznesowych. Nie mam wątpliwości, że jego doświadczenie w branży i wyjątkowe przywództwo napędzą nasz biznes obronny do pełnego wykorzystania jego potencjału.”

przed dołączeniem do CAE, Gelston pełnił funkcję prezesa sektora szerokopasmowych systemów komunikacyjnych L3Harris Technologies oraz Prezesa Oddziału Communication Systems-West. Na tym stanowisku Gelston poprowadził swój zespół do wielu rekordowych lat wyników podatkowych i znacznie poprawił ogólny wskaźnik wygranych i ekspansję rurociągów.

przed objęciem funkcji lidera w L3Harris Technologies, Gelston był prezesem firmy Smiths Detection Inc. i Cobham Tactical Communications and Inwigilation. W 2017 roku kierował kontrolowaną przez SSA częścią przejęcia Morpho Detection Smitha za 710 milionów dolarów i zbyciem brazylijskiego biznesu Smitha. W 2015 roku Gelston kierował sprzedażą firmy Cobham ’ s Surveillance i pełnił funkcję dyrektora generalnego podczas przejścia do samodzielnej firmy.

Gelston posiada tytuł magistra w dziedzinie wywiadu strategicznego na National Intelligence University oraz tytuł licencjata z ekonomii i międzynarodowej polityki strategicznej na Bucknell University.

doświadczenie wojskowe Gelstona obejmuje służbę czynną i rezerwową w latach 1998-2007 jako oficer pancerny i wywiadu wojskowego. Jest absolwentem U. S. Army Armor School Draper Awardee oraz Intelligence Officer School Distinguished Honor.