in Cornell’ s New Fine Arts Library zet het boek De Standaard

de Mui Ho Fine Arts Library van Cornell University werd eind augustus geopend. De stapels bevatten een gevarieerde collectie van kunst, architectuur en fotografie. Courtesy © Lukas Schaller

in tegenstelling tot recente universiteitsbibliotheken die gebaseerd zijn op het ontbreken van fysieke boeken, is de nieuwe kunst-en architectuurbibliotheek van de Cornell University een old-school printpaleis.

hier is drukwerk de norm. “Alles is geschaald naar het boek”, legt architect Wolfgang Tschapeller uit. “Als mens ben je niet de hoofdpersoon, je bent een gast tussen de boeken door.”

de nieuwe inrichting, officieel de Mui Ho Fine Arts Library, duurde vijf jaar bij de gelijknamige Firma Van Tschapeller in Wenen voor de zachte opening begin augustus. Binnen, de expressieve 27.000 vierkante meter structuur hints op het intensieve werk dat een veel gemodificeerde 1911 staal-en-metselwerk neoklassieke gebouw getild in de 21e eeuw. Terwijl de buitenkant is een spiffier versie van zijn oude zelf, het interieur is drastisch opnieuw geconfigureerd. De meest prominente functie zijn de planken op de begane grond, waar meer dan 100.000 volumes lijken te zweven in de lucht over gespreide honingraatstalen mezzanines.

om al deze boeken (die minder dan de helft van de totale collectie uitmaken) te huisvesten, versterkten Tschapeller, evenals de New York City gevestigde architect–of-record STV, het originele dwarsbalk skelet om de drie verdiepingen van stapels te houden. De configuratie nodigt uit tot een duidelijk uitzicht over de begane grond die alleen onderbroken worden door delicate stalen bekabeling en kolommen. Vanuit de meeste hoeken, de stapels bob iets weg van de bouwschil, een sierlijke massa geaccentueerd aan alle kanten door rijen van platglas gebogen ramen. Natuurlijk licht wordt gemaximaliseerd, zelfs op grijze dagen.Tschapeller, een Cornell-alumnus, Weet als geen ander hoe cruciaal zonlicht is tijdens sombere winters in het noorden. Hier, echter, het interieur transparantie komt met een grote afweging. De royale zichtlijnen over het gebouw maken het gemakkelijk om te zien door de levels—een functie die een bescheidenheid uitdaging voor jurk-dragende patroons presenteert (en dubbele problemen voor degenen op hoge hakken).

ontworpen door Wolfgang Tschapeller, werd de nieuwe bibliotheek opgenomen in Rand Hall, een 1911 staal-en-metselwerk neoklassieke gebouw op de campus. De uitkragende vleugels van de Milsteinhal, met daarin de architectuurateliers, zijn op de achtergrond te zien. Hoffelijkheid © Lukas Schaller

de architect, die momenteel voorzitter is van het Instituut voor Kunst en architectuur aan de Academie voor Schone Kunsten Wenen, merkte op dat er een stevige discussie was over de mezzanine materialen, met name de vloer. Uiteindelijk koos het team voor speciaal vervaardigde stalen roosters van het Poolse Progress Architektura met gaten die groot genoeg waren om lucht te laten circuleren in de hoofdbehuizing (meer solide vloeren met vergelijkbare eigenschappen bleken te duur). Het super doorzichtige materiaal, aldus Tschapeller, daagt het idee van de vloer als meest stabiele elementen in de architectuur uit. Toen ik hem vertelde dat ik helder kon zien in de stapels bij andere studenten, drong hij er bij bezoekers op aan om elkaar te respecteren—geen sluipen toegestaan.

dit is echter onmogelijk, zelfs voor de meest consciëntieuze bezoeker. Aan de individuele bureaus loodrecht op de stapels, bijvoorbeeld, biedt een snelle blik omhoog een panoramisch uitzicht door de niveaus en tot aan het plafond. Op de multistory mezzanine trappen, die niet zijdeachtig buigen zoals ze deden in het concept renderings van het gebouw, is er enige privacy dankzij meer solide vloeren. Anders, patroons zijn op Volledige weergave als ze bladeren.

meerdere vrouwen met wie ik sprak voor dit artikel hebben het upskirt potentieel van de ruimte opgemerkt en passen hun bibliotheekgebruik dienovereenkomstig aan. “Weten dat ik moet nadenken over wat ik aan heb als ik de bibliotheek binnenkom, is teleurstellend voor me. Wat dacht Cornell?”zegt Nicole Nomura, een tweedejaars afgestudeerde student landschapsarchitectuur en stadsplanning. Nomura droeg een jurk de eerste dag dat ze op bezoek kwam, en voelde zich niet comfortabel om in de stapels te stappen.

Tschapsteller bevestigde dat er geen manier is om de roosters ondoorzichtig te maken—het zou de ventilatie sterk verstoren. “Bekledingen op de top van het rooster zou letterlijk vernietigen het project,” hij uitgewerkt in een e-mail. Verwijzend naar de openheid van de bibliotheek benadrukte de architect dat ” de ruimte-en luchtstroom essentieel zijn voor het project.”

op de begane grond van de Rand Hall bevindt zich een nieuw fabricatielab van 8.300 vierkante meter. Met dank aan STV; fotografie door Chris Cooper

Winter zou deze porositeit kunnen veranderen in een Vuil gevaar. Slushy laarzen zal grondig moeten worden de-crudded alvorens in te gaan om te voorkomen dat het verspreiden van puin op andere klanten (of erger, de dure monografieën). Ook hier benadrukte Tschapeller het verzorgen van de ruimte—het zou gezond verstand moeten zijn om je vieze schoenen minder smerig te maken voordat je een gebouw van $21,6 miljoen betreedt. Het is echter waarschijnlijk dat studenten, in ieder geval die in de architectuur, zal niet rechtstreeks van buitenaf komen, omdat het studioniveau van OMA ‘ s Milstein Hall (de afdeling van het gebouw van de architectuur) stoten in de bibliotheek. Iedereen komt het gebouw binnen via een zijdeur net binnen in de oorspronkelijke begane grond ingang, die nu is omzoomd door liften en badkamers. Deze mini-lobby biedt een direct pad naar het 8.300 vierkante meter fabrication lab, waar toekomstige ontwerpers 3D-modellen printen en staal lassen.Hoewel architectuurstudenten veel werkruimte hebben, hebben budgetbeperkingen en zoneringskwesties de programmering tenietgedaan, wat extra voordelen zou hebben opgeleverd voor degenen die kunst doen en Cornell plannen. De oorspronkelijke plannen riepen op tot carrels en boekenkasten, waardoor ten minste een deel van de meer dan 700 studenten van het College voor Kunst, Architectuur en Planning gedrukt materiaal ter plaatse konden opslaan. De overblijfselen van die regeling zijn geconcentreerd in een seminarruimte waarvan de westelijke ramen frame Sibley Hall, de 1870s tweede Empire gebouw dat klaslokalen en administratieve kantoren van het college herbergt en die aansluit op de nieuwe bibliotheek via Milstein. Een brutale metalen zolder voor Mui Ho die extra vloeren boeken naar boven zou hebben gestuurd, werd ook nixed. Misschien was dit niet slecht.: In ruil voor minder boeken kregen studenten een bijna 1400 vierkante meter dakdek dat is opgetuigd voor grote installaties en bewoonbare structuren (dat gebied is verbonden door een kleiner buitenterras op de derde verdieping).Aan Tschapeller, the library reading room, fabrication lab en Milstein studios belichamen samen drie essentiële componenten van het architectuuronderwijs: ontwerpen, doen en lezen. De nieuwe bibliotheek verenigt deze praktijken prachtig, zij het ongelijk.Audrey Wachs is journaliste en studente in stadsplanning en ruimtelijke ordening aan Cornell.

  • vanuit de meeste hoeken, de stapels in de nieuwe Mui Ho Fine Arts Library bob iets weg van de bouwschil, een sierlijke massa geaccentueerd aan alle kanten door rijen van platglas gebogen ramen.
    hoffelijkheid © Lukas Schaller

  • het meest prominente kenmerk van de bibliotheek zijn de planken op de begane grond, waar meer dan 100.000 volumes lijken te zweven in de lucht over verspringende honingraatstalen mezzanines. Tschapeller versterkte het oorspronkelijke dwarsbalk skelet om de drie verdiepingen van stapels te houden.
    hoffelijkheid © Lukas Schaller

  • op de begane grond bevinden zich 15 semiprive studie carrels en een computerruimte.
    hoffelijkheid STV; fotografie door Chris Cooper

  • een brutale metalen zolder voor de bibliotheek die extra verdiepingen boeken naar boven zou hebben gestuurd, werd verwijderd. In plaats daarvan kregen studenten een bijna 1400 vierkante meter dakdek dat is opgetuigd voor grote installaties en bezettbare structuren.
    Courtesy © Lukas-Schaller

U kunt ook genieten van “BIG Kistefos Museum Zet een “Twist” op de Conventionele Kunst Galeries.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.