Cornell új Képzőművészeti könyvtárában a könyv meghatározza a mércét

a Cornell Egyetem Mui Ho Képzőművészeti Könyvtára augusztus végén nyílt meg. Halmai változatos gyűjteményt tartalmaznak, amely a művészetet, az építészetet és a fotózást öleli fel. Lukas Schaller

ellentétben a legújabb egyetemi könyvtárakkal, amelyek fizikai könyvek hiányára épülnek, a Cornell Egyetem új művészeti és építészeti Könyvtára egy régi iskola nyomtatási palotája.

itt a nyomtatott anyag határozza meg a mércét. “Minden a könyvhöz van méretezve” – magyarázta Wolfgang Tschapeller építész. “Emberként nem te vagy a főszereplő, hanem vendég vagy a könyvek között.”

az új fit-out, hivatalosan a Mui Ho Képzőművészeti Könyvtár, öt évig született a Tschapeller névadó Bécsi cégében, mielőtt augusztus elején lágy megnyitott volna. Belül a kifejező 27 000 négyzetméteres szerkezet arra az intenzív munkára utal, amely egy sokat módosított 1911-es acél-falazott neoklasszikus épületet emelt a 21.századba. Míg a külső a régi önmagának spiffier változata, a belső tér drámai módon újrakonfigurálódik. Legszembetűnőbb jellemzője a fő emelet polcai, ahol több mint 100 000 kötet látszik lebegni a levegőben a lépcsőzetes Méhsejt acél mezzaninokon.

mindezen könyvek (amelyek a teljes gyűjtemény kevesebb mint felét teszik ki) befogadására Tschapeller, valamint a New York–i székhelyű STV építész megerősítette az eredeti keresztgerendás csontvázat, hogy megtartsa a halom három emeletét. A konfiguráció tiszta kilátást nyújt a fő emeletre, amelyet csak a finom acélkábelek és oszlopok szakítanak meg. A legtöbb szögből, a halmok kissé távolabb vannak az épület burkolatától, kecses tömeg, amelyet minden oldalról tányérüveg íves ablakok sorai hangsúlyoznak. A természetes fény maximális, még szürke napokon is.

Tschapeller, a Cornell öregdiákja, mindenki tudja, milyen fontos a napfény a komor északi télen. Itt azonban a belső átlátszóság jelentős kompromisszummal jár. Az épületen átívelő Nagyvonalú látnivalók megkönnyítik a szintek áttekintését—ez a funkció szerény kihívást jelent a ruhát viselő mecénások számára (és kettős baj a magas sarkú cipőben lévők számára).

tervezte Wolfgang Tschapeller, az új könyvtárat beillesztették Rand Hall, egy 1911-es acél-falazott neoklasszikus épület az egyetemen. A Milstein Hall konzolos szárnyai, amelyek az építészeti stúdiókat tartalmazzák, megpillanthatók a háttérben. Lukas Schaller

az építész, aki jelenleg a Bécsi Képzőművészeti Akadémia művészeti és építészeti Intézetének elnöke, megjegyezte, hogy a félemelet anyagai, különösen a padló körül erőteljes vita folyt. Végül a csapat a lengyel Progress Architektura speciálisan gyártott acélrácsait választotta, elég nagy résekkel ahhoz, hogy a levegő keringhessen a fő házban (a hasonló tulajdonságokkal rendelkező szilárdabb padló túl drágának bizonyult). A szuper átlátszó anyag-mondta Tschapeller-megkérdőjelezi a padló, mint az építészet legstabilabb elemeinek gondolatát. Amikor azt mondtam neki, hogy látom tisztán fel a halom a többi diák, sürgette a látogatókat, hogy tartsák tiszteletben egymást—nem kúszó megengedett.

ez azonban még a lelkiismeretes látogató számára is lehetetlen. Például az egyes asztaloknál, amelyek merőlegesek a halmokra, egy gyors felnézés panorámás kilátást nyújt a szinteken keresztül a mennyezetig. A többemeletes mezzanine lépcsőn, amely nem görbül selymesen, mint az épület koncepciójában, a szilárdabb padlónak köszönhetően van némi magánélet. Másképp, a mecénások böngészés közben teljes nézetben vannak.

több nő, akivel ebben a cikkben beszéltem, észrevette a tér upskirt potenciálját, és ennek megfelelően módosítják könyvtárhasználatukat. “Az a tudat, hogy át kell gondolnom, mit viselek, amikor belépek a könyvtárba, nem tetszik nekem. Mit gondolt Cornell?”mondta Nicole Nomura, a tájépítészet és várostervezés másodéves végzős hallgatója. Nomura egy ruhát viselt az első napon, amikor meglátogatta, és nem érezte jól magát, hogy belépjen a halomba.

tschapeller megerősítette, hogy nincs mód a rácsok átlátszatlanságának növelésére—ez nagymértékben zavarja a szellőzést. “A rács tetején lévő burkolatok szó szerint elpusztítják a projektet” – részletezte egy e-mailben. A könyvtár nyitottságára utalva az építész hangsúlyozta, hogy ” a tér és a levegő áramlása elengedhetetlen a projekthez.”

egy új, 8300 négyzetméteres gyártólabor található a RAND Hall földszintjén. Jóvoltából STV; fényképezte Chris Cooper

a tél ezt a porozitást piszkos veszélygé változtathatja. A latyakos csizmákat a belépés előtt alaposan meg kell szüntetni, hogy elkerüljék a törmelék terjedését más mecénásokon (vagy ami még rosszabb, a drága monográfiákon). Tschapeller itt is hangsúlyozta a tér gondozását-józan észnek kell lennie, ha a mocskos cipőjét kevésbé bruttóvá teszi, mielőtt belépne egy 21, 6 millió dolláros épületbe. Valószínű azonban, hogy a diákok, legalábbis az építészetben részt vevők, nem fognak egyenesen kívülről jönni, mivel az OMA Milstein Hall (Az építészeti Tanszék épülete) stúdiószintje a könyvtárba ütközik. Mindenki más belép az épületbe egy oldalsó ajtóból, közvetlenül az eredeti földszinti bejárat belsejében, amelyet most liftek és fürdőszobák szegélyeznek. Ez a mini előcsarnok közvetlen utat kínál a 8300 négyzetméteres gyártási laboratóriumba, ahol a jövő tervezői 3D-s modelleket nyomtatnak és acélt hegesztenek.

bár az építészhallgatóknak rengeteg munkaterületük van, a költségvetési korlátok és a zónázási kérdések megölték a programozást, ami további előnyöket nyújtott volna azok számára, akik művészetet és Cornell tervezést végeznek. Az eredeti tervek szerint hordók és könyvszekrények voltak, amelyek lehetővé tették volna, hogy a művészeti, építészeti és tervezési Főiskola legalább 700 hallgatója nyomtatott anyagokat tároljon a helyszínen. A rendszer maradványai egy szemináriumi terembe koncentrálódnak, amelynek nyugati ablakai a Sibley Hall-ot, az 1870-es évek második birodalmi épületét alkotják, amely a főiskola tantermeit és adminisztratív irodáit tartalmazza, és amely Milsteinen keresztül csatlakozik az új könyvtárhoz. A Mui Ho számára egy pimasz fém tetőtér, amely további emeleteket küldött volna az ég felé szárnyaló könyvekből, szintén. Talán ez nem volt rossz dolog: Kevesebb könyvért cserébe a diákok majdnem 1400 négyzetméteres tetőfedélzetet kaptak, amely nagy telepítésekhez és elfoglalható szerkezetekhez van kötve (ezt a területet egy kisebb szabadtéri terasz köti össze a harmadik emeleten).

Tschapeller számára a library reading room, a fabrication lab és a Milstein studios az építészeti oktatás három alapvető elemét testesíti meg: tervezés, cselekvés és olvasás. Az új könyvtár szépen egyesíti ezeket a gyakorlatokat, ha egyenetlenül is.

Audrey Wachs újságíró és jelenleg a Cornell város-és regionális tervezésének végzős hallgatója.

  • a legtöbb szögből, az új Mui Ho Képzőművészeti Könyvtár belsejében lévő halmok kissé távol vannak az épület borítékától, kecses tömeg, amelyet minden oldalról tányérüveg íves ablakok sorai hangsúlyoznak.
    jóvoltából ons Lukas Schaller

  • a könyvtár legkiemelkedőbb jellemzője a fő emeleti polcok, ahol úgy tűnik, hogy több mint 100 000 kötet úszik a levegőben a lépcsőzetes Méhsejt acél mezzaninokon. Tschapeller megerősítette az eredeti keresztgerendás csontvázat, hogy megtartsa a halom három emeletét.
    jóvoltából ons Lukas Schaller

  • a földszinten 15 félprivát tanulmány carrels és a számítástechnikai területen.
    az STV jóvoltából; fényképezte: Chris Cooper

  • a könyvtár pimasz fém padlását, amely további emeleteket küldött volna az ég felé szárnyaló könyvekből, megrontották. Ehelyett a diákok majdnem 1400 négyzetméteres tetőfedélzetet kaptak, amely nagy telepítésekhez és elfoglalható szerkezetekhez van kötve.
    jóvoltából ons Lukas Schaller

Ön is élvezheti a “BIG Kistefos Múzeum hozza a” csavar ” a hagyományos művészeti galériák.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.