Cornellin New Fine Arts Libraryssa kirja asettaa standardin

Cornellin yliopiston Mui Ho Fine Arts Library avattiin elokuun lopulla. Sen pinoissa on monipuolinen kokoelma, joka kattaa taiteen, arkkitehtuurin ja valokuvauksen. © Lukas Schaller

toisin kuin viimeaikaiset yliopistojen kirjastot, joiden lähtökohtana on fyysisten kirjojen puuttuminen, Cornellin yliopiston uusi taide-ja arkkitehtuurikirjasto on vanhan koulukunnan printtipalatsi.

tässä painotuotteet asettavat standardin. ”Kaikki on mitoitettu kirjan mukaan”, selitti arkkitehti Wolfgang Tschapeller. ”Ihmisenä et ole päähenkilö, olet vieras kirjojen välissä.”

Uusi fit-out, virallisesti Mui Ho Fine Arts Library, kehittyi viiden vuoden ajan Tschapellerin samannimisessä wieniläisessä yrityksessä ennen pehmeää avautumistaan elokuun alussa. Sisältä ilmeikäs 27 000 neliön rakennelma vihjaa intensiivisestä työstä, joka nosti paljon muokatun 1911 teräs-ja muuratun uusklassisen rakennuksen 2000-luvulle. Vaikka ulkokuori on spifferempi versio vanhasta itsestään, sisustus on dramaattisesti uudistettu. Sen huomattavin piirre ovat pääkerroksen hyllyt, joissa yli 100 000 nidettä näyttää leijuvan ilmassa porrastettujen hunajakennoteräksisten mezzaniinien yli.

mahtuakseen kaikkiin noihin kirjoihin (joita on alle puolet koko kokoelmasta) Tschapeller sekä newyorkilainen arkkitehti–of-record STV linnoittivat alkuperäisen poikkipalkin luurangon kantamaan pinojen kolmea kerrosta. Kokoonpano kutsuu pääkerroksen yli selkeät näkymät, jotka keskeytyvät vain herkällä teräskaapeloinnilla ja pylväillä. Useimmissa kulmissa Pinot bob hieman pois rakennuksen kirjekuori, siro massa korostuu joka puolelta rivit levy lasi kaari-ikkunat. Luonnonvaloa maksimoidaan harmainakin päivinä.

Tschapeller, Cornellin entinen oppilas, tietää yhtä hyvin kuin kuka tahansa, miten tärkeää auringonvalo on pohjoisen synkkinä talvina. Täällä sisätilojen läpinäkyvyys on kuitenkin merkittävä tradeoff. Runsaat näköalapaikat eri puolilla rakennusta tekevät tasojen läpi näkemisen helpoksi-ominaisuus, joka tarjoaa vaatimattoman haasteen pukeutujille (ja double trouble niille, joilla on korkeat korot).

Wolfgang Tschapellerin suunnittelema uusi kirjasto sijoitettiin vuonna 1911 valmistuneeseen Rand Halliin, joka oli teräksinen ja muurattu uusklassinen rakennus kampuksella. Taustalla voi vilahtaa Arkkitehtuuristudioita sisältävän Milstein Hallin kanttipintaiset Siivet. © Lukas Schaller

arkkitehti, joka toimii tällä hetkellä Wienin Taideakatemian Taide-ja Arkkitehtuurilaitoksen puheenjohtajana, totesi, että väliseinämateriaaleista, erityisesti lattiasta, käytiin tiukkaa keskustelua. Lopulta tiimi valitsi puolalaisen Progress Architekturan erikoisvalmisteiset teräsritilät, joiden raot olivat riittävän suuret, jotta ilma pääsi kiertämään pääsuojassa (vankempi lattia samanlaisilla ominaisuuksilla osoittautui liian kalliiksi). Super läpinäkyvä materiaali haastaa Tschapellerin mukaan ajatuksen lattiasta arkkitehtuurin vakaimpina elementteinä. Kun kerroin hänelle, että voisin nähdä raivata pinoihin muiden opiskelijoiden kohdalla, hän kehotti vierailijoita kunnioittamaan toisiaan-hiipiminen ei ole sallittua.

tämä on kuitenkin mahdotonta edes tunnollisimmalle kävijälle. Esimerkiksi yksittäisillä työpöydillä, jotka ovat kohtisuorassa pinoihin nähden, nopea vilkaisu ylöspäin tarjoaa panoraamanäkymän tasojen läpi ja kattoon asti. Monikerroksisissa mezzanine-portaissa, jotka eivät kaarru silkkisesti kuten rakennuksen konseptijulkaisuissa, on hieman yksityisyyttä jykevämmän lattian ansiosta. Muuten asiakkaat ovat täysin näkyvillä selatessaan.

useat naiset, joiden kanssa puhuin tätä artikkelia varten, ovat huomanneet tilan nousupotentiaalin ja muokkaavat kirjastonkäyttöään sen mukaisesti. ”Tieto siitä, että minun on mietittävä, mitä minulla on ylläni astuessani kirjastoon, on minusta vastenmielistä. Mitä Cornell ajatteli?”sanoi Nicole Nomura, toisen vuoden maisema-arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun jatko-opiskelija. Nomura oli pukeutunut mekkoon ensimmäisenä vierailupäivänään, eikä hän tuntenut oloaan mukavaksi astuessaan pinoihin.

Tschapeller vahvisti, ettei ritilöihin voi lisätä läpinäkyvyyttä—se häiritsisi voimakkaasti ilmanvaihtoa. ”Päällysteet ritilän päällä kirjaimellisesti tuhoaisivat projektin”, hän tarkensi sähköpostissa. Viitaten kirjaston avoimuuteen arkkitehti korosti, että ” tilan virtaus ja ilman virtaus ovat välttämättömiä hankkeelle.”

Uusi 8 300 neliön valmistuslaboratorio löytyy Rand Hallin pohjakerroksesta. Chris Cooper

Winter could turne this huokoisuus into a dirty hazard. Slushy saappaat on perusteellisesti de-crudded ennen syöttämistä välttää leviämisen roskia muille suojelijoita (tai pahempaa, kalliita monografiat). Täälläkin Tschapeller painotti tilasta huolehtimista-pitäisi olla maalaisjärkeä tehdä likaisista kengistä vähemmän ällöjä ennen kuin astuu sisään 21,6 miljoonan dollarin rakennukseen. On kuitenkin todennäköistä, että opiskelijat, ainakaan arkkitehtuurin opiskelijat, eivät tule suoraan ulkopuolelta, koska Oman Milstein Hallin (arkkitehtuurin laitoksen rakennus) studiotaso lyö sisään kirjastoon. Kaikki muut astuvat sisään rakennukseen sivuovesta, joka on aivan alkuperäisen pohjakerroksen sisäänkäynnin sisällä, joka on nyt ympäröity hisseillä ja kylpyhuoneilla. Tämä mini-aula tarjoaa suoran reitin 8 300 neliön tuotantolaboratorioon, jossa tulevaisuuden suunnittelijat 3D-tulostavat malleja ja hitsaavat terästä.

vaikka arkkitehtuurin opiskelijoilla on runsaasti työtilaa, budjettirajoitteet ja kaavoituskysymykset tappoivat ohjelmoinnin, joka olisi tarjonnut lisähyötyä taidetta ja suunnittelua tekeville Cornellille. Alkuperäisissä suunnitelmissa tarvittiin karrelleja ja kirjakaappeja, joiden avulla ainakin osa Taide -, arkkitehtuuri-ja Suunnittelukollegion yli 700 oppilaasta olisi voinut säilyttää painettua materiaalia paikan päällä. Tämän järjestelmän jäännökset on keskitetty seminaarihuoneeseen, jonka länsi-ikkunat ovat Sibley Hall, 1870-luvun Second Empire-rakennus, jossa on yliopiston luokkahuoneet ja hallinnolliset toimistot ja joka yhdistää uuteen kirjastoon Milsteinin kautta. Myös Mui Hon röyhkeä metallinen ullakko, joka olisi lähettänyt lisää taivaaseen kohoavia kirjoja, niitettiin. Ehkä tämä ei ollut huono asia: Vaihdossa vähemmän kirjoja, opiskelijat saivat lähes 1,400 neliön-jalka kattokansi, joka on viritetty suuria installaatioita ja miehitettäviä rakenteita (että alue liittyy pienempi ulkoterassi kolmannessa kerroksessa).

tschapellerille kirjaston lukusali, fabrication lab ja Milsteinin studiot ilmentävät yhdessä kolmea keskeistä arkkitehtuurikasvatuksen osa-aluetta: suunnittelua, tekemistä ja lukemista. Uusi kirjasto yhdistää nämä käytännöt kauniisti, joskin epätasaisesti.

Audrey Wachs on toimittaja ja nykyinen Cornellin kaupunki-ja aluesuunnittelun jatko-opiskelija.

  • useimmista kulmista uuden Mui Ho Fine Arts-kirjaston sisällä olevat Pinot bob hieman pois rakennuksen kirjekuoresta, siro massing korostuu joka puolelta levylasikaaristen ikkunoiden riveillä.
    Courtesy © Lukas Schaller

  • kirjaston näkyvin piirre ovat pääkerroksen hyllyt, joissa yli 100 000 nidettä näyttää leijuvan ilmassa porrastettujen hunajakennoteräksisten mezzaniinien yli. Tschapeller linnoitti alkuperäisen poikkipalkin luurangon kannattelemaan pinojen kolmea kerrosta.
    Courtesy © Lukas Schaller

  • pohjakerroksessa on 15 puoliyksityistä tutkimuskärryä ja laskentatila.
    STV; photography by Chris Cooper

  • kirjaston röyhkeä metallinen ullakko, joka olisi lähettänyt ylimääräisiä kerroksia taivasta kohti kohoavia kirjoja, niitettiin. Sen sijaan opiskelijat saivat lähes 1 400 neliön kattokannen, joka on viritetty isoihin asennuksiin ja miehitettäviin rakenteisiin.
    Courtesy © Lukas Schaller

voit myös nauttia ” BIG ’ s Kistefos Museum laittaa ”Twist” perinteisten taidegallerioiden.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.