v Cornellově nové knihovně výtvarných umění kniha stanoví Standard

Knihovna výtvarných umění Mui Ho na Cornellově univerzitě byla otevřena koncem srpna. Jeho stohy obsahují rozmanitou sbírku zahrnující umění, architektura, a fotografie. Zdvořilost © Lukas Schaller

na rozdíl od nedávných univerzitních knihoven, které jsou založeny na absenci fyzických knih, Nová knihovna umění a architektury Cornell University je starým školním tiskovým palácem.

zde tiskoviny nastavují standard. „Vše je upraveno podle knihy,“ vysvětlil Architekt Wolfgang Tschapeller. „Jako člověk nejste hlavní postavou, jste hostem mezi knihami.“

nová fit-out, oficiálně Mui ho Fine Arts Library, byla před začátkem srpna slavnostně otevřena pět let ve stejnojmenné Vídeňské firmě Tschapeller. Uvnitř výrazná struktura o rozloze 27 000 čtverečních stop naznačuje intenzivní práci, která pozvedla hodně upravenou neoklasicistní budovu z roku 1911 do 21. století. Zatímco exteriér je ostřejší verzí svého starého já, interiér je dramaticky překonfigurován. Jeho nejvýznamnějším rysem jsou police v hlavním patře, kde se zdá, že více než 100 000 svazků vznáší ve vzduchu přes rozložené mezipatře z voštinové oceli.

aby se vešly všechny tyto knihy (které představují méně než polovinu celkové sbírky), Tschapeller, stejně jako newyorský Architekt záznamu STV, opevnil původní kostru příčného nosníku, aby držel tři patra hromádek. Konfigurace vybízí k přehledným výhledům přes hlavní patro, které jsou přerušeny pouze jemnou ocelovou kabeláží a sloupy. Z většiny úhlů se komíny mírně vzdalují od obálky budovy, půvabná hmota zvýrazněná ze všech stran řadami deskových skleněných klenutých oken. Přirozené světlo je maximalizováno, a to i v šedých dnech.

Tschapeller, Cornell absolvent, ví, stejně jako kdokoli, jak rozhodující sluneční světlo je během ponuré upstate zimy. Zde však průhlednost interiéru přichází s velkým kompromisem. Díky velkorysým pozorovacím liniím v celé budově je snadné vidět úrovně-funkce, která představuje skromnou výzvu pro patrony oblečené v šatech (a dvojité potíže pro ty, kteří mají vysoké podpatky).

navrhl Wolfgang Tschapeller, Nová knihovna byla vložena do Rand Hall, a 1911 ocel-a-zdivo neoklasicistní budova na akademické půdě. V pozadí lze zahlédnout konzolová křídla Milstein Hall, obsahující architektonická studia. Courtesy © Lukas Schaller

architekt, který v současné době předsedá Institutu pro umění a architekturu na Akademii výtvarných umění ve Vídni, poznamenal, že kolem mezipatrových materiálů, zejména podlah, byla silná diskuse. Nakonec si tým vybral speciálně vyrobené ocelové rošty z polské Progress architektury s mezerami dostatečně velkými, aby umožňovaly cirkulaci vzduchu v hlavním krytu (pevnější podlaha s podobnými atributy se ukázala jako příliš drahá). Super průhledný materiál, řekl Tschapeller, zpochybňuje myšlenku podlahy jako nejstabilnějších prvků v architektuře. Když jsem mu řekl, že vidím jasné do stohy na ostatní studenty, vyzval návštěvníky, aby se navzájem respektovali-žádné plíživé povoleno.

to však není možné ani pro nejsvědčivějšího návštěvníka. U jednotlivých stolů kolmých na stohy, například, rychlý pohled nahoru poskytuje panoramatický výhled přes úrovně a až ke stropu. Na vícepodlažních mezipatrových schodech, které se nekroutí hedvábně jako v koncepčních ztvárnění budovy, je díky pevnější podlaze trochu soukromí. V opačném případě jsou čtenáři při prohlížení v plném zobrazení.

více žen, se kterými jsem hovořil pro tento článek, si všimlo potenciálu koukání pod sukně prostoru a odpovídajícím způsobem upravují využití knihovny. „Vědět, že musím přemýšlet o tom, co mám na sobě, když vstoupím do knihovny, je pro mě odrazující. Co si Cornell myslel?“řekla Nicole Nomura, postgraduální studentka druhého ročníku krajinářské architektury a územního plánování. Nomura měla na sobě šaty první den, kdy navštívila, a necítil se pohodlně, když vstoupil do hromádek.

tschapeller potvrdil, že není možné přidat neprůhlednost roštů—mocně by to zasahovalo do větrání. „Krytiny na roštu by projekt doslova zničily,“ upřesnil v e-mailu. V narážce na otevřenost knihovny Architekt zdůraznil, že “ tok prostoru a proudění vzduchu jsou pro projekt zásadní.“

v přízemí Rand Hall se nachází nová výrobní laboratoř o rozloze 8 300 metrů čtverečních. S laskavým svolením STV; fotografie Chris Cooper

zima by mohla tuto pórovitost změnit na špinavé nebezpečí. Rozbředlý boty budou muset být důkladně de-crudded před vstupem, aby se zabránilo šíření trosky na jiné patrony(nebo horší, drahé monografie). I zde Tschapeller zdůraznil péči o prostor-mělo by být zdravým rozumem, aby vaše špinavé boty byly méně hrubé, než vstoupíte do budovy za 21, 6 milionu dolarů. Je však pravděpodobné, že studenti, alespoň ti z architektury, nepřijdou přímo zvenčí, protože úroveň studia MILSTEINOVY síně OMA (budova Katedry architektury) narazí do knihovny. Všichni ostatní vstupují do budovy z bočních dveří přímo uvnitř původního vchodu do přízemí, který je nyní lemován výtahy a koupelnami. Tato mini-lobby nabízí přímou cestu do výrobní laboratoře o rozloze 8 300 metrů čtverečních, kde budoucí designéři 3D tisknou modely a svařují ocel.

přestože studenti architektury mají dostatek pracovního prostoru, rozpočtová omezení a územní problémy zabily programování, což by poskytlo další přínos těm, kteří dělají umění a plánují Cornell. Původní plány požadovaly carrely a skříňky na knihy, což by umožnilo alespoň některým studentům vysoké školy umění, architektury a plánování 700 a více ukládat tištěný materiál na místě. Zbytky tohoto schématu jsou soustředěny do seminární místnosti, jejíž západní okna rámují Sibley Hall, budova druhé říše z roku 1870, ve které jsou umístěny učebny a správní úřady vysoké školy a která se připojuje k nové knihovně přes Milstein. Drzé kovové podkroví pro Mui Ho, které by poslalo další patra knih stoupajících do nebe, bylo nixed, také. Možná to nebyla špatná věc: Výměnou za méně knih dostali studenti téměř 1400 metrů čtverečních střešní terasu, která je upravena pro velké instalace a obsazitelné konstrukce(tato oblast je spojena menší venkovní terasou ve třetím patře).

Tschapeller, knihovna čítárna, fabrication lab, a Milstein studios společně ztělesňují tři základní složky architektury vzdělávání: navrhování, dělá, a čtení. Nová knihovna tyto praktiky krásně sjednocuje, i když nerovnoměrně.

Audrey Wachs je novinářka a současná postgraduální studentka městského a regionálního plánování v Cornellu.

  • z většiny úhlů, stohy uvnitř nové knihovny výtvarných umění Mui Ho se mírně vzdalují od obálky budovy, půvabné hromadění zvýrazněné ze všech stran řadami deskových skleněných klenutých oken.
    zdvořilost © Lukas Schaller

  • nejvýznamnějším rysem knihovny jsou police v hlavním patře, kde se zdá, že více než 100 000 svazků vznáší ve vzduchu přes rozložené mezaniny z voštinové oceli. Tschapeller opevnil původní kostru příčného nosníku, aby držel tři patra komínů.
    zdvořilost © Lukas Schaller

  • v přízemí je 15 semiprivátních studijních vozů a výpočetní Plocha.
    s laskavým svolením STV; fotografie Chris Cooper

  • drzé kovové podkroví pro knihovnu, které by poslalo další patra knih stoupajících do nebe, bylo nixováno. Místo toho studenti dostali téměř 1400 čtverečních stop střešní palubu, která je zmanipulovaná pro velké instalace a obsazitelné konstrukce.
    zdvořilost © Lukas Schaller

můžete se také těšit “ BIG ‚s Kistefos Museum klade „Twist“ na konvenční umělecké galerie.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.